Från noll till en komplett webbplats med Umbraco CMS på mindre än en timme

Umbraco är ett gratis opensource-CMS byggt på Microsofts ASP.NET ramverk. Det är byggt för att vara lätt att förstå och använda, samt enkelt att bygga ut. Det är ett av de 3 mest populära nedladdade programvarupaketen i Microsofts Web Platform Installer och det används över hela världen för i stort sett alla typer av webbplatser.

Genom att använda gratisverktyget WebMatrix så är det väldigt smidigt att installera Umbraco på din dator – och det finns dessutom webhotell som erbjuder billig hosting för WebMatrix-sajter med mycket enkel publicering. Detta innebär att du kan ha en egen webbplats med de smidiga redigeringsmöjligheter som ett professionellt CMS erbjuder uppe och igång ute på internet på mindre än en timme.

Tror du mig inte? Häng med…

1. Ladda ned och installera WebMatrix

Gå till http://www.microsoft.com/web/webmatrix/ och installera den senaste versionen av WebMatrix.

2. Skapa en Umbraco webbplats från WebMatrix “Web Gallery”

När du startar WebMatrix får du som alternativ att starta en ny webbplats från “Web Gallery”. I galleriet hittar du Umbraco. Välj det och skriv in ett namn för din webbplats, följ sedan guiden för att ladda ned och installera Umbraco:

3. Kör Umbraco-installationen

När WebMatrix har installerat Umbraco kommer du att återgå till redigeringsdelen i WebMatrix. Klicka på länken till din webbplats (site) “URL : http://localhost:nnnn” för att öppna din lokala webbplats i din webbläsare:

Första gången du öppnar din lokala webbplats kommer Umbraco att köra sin installationsrutin. Där väljer du vilken typ av databas du vill använda, samt det användarnamn och lösenord du vill ha, dessutom får du om du vill välja “Starter kit” och “Skin” för din webbplats.

Jag rekommenderar dig att följa installationsrutinens föreslagna alternativ när sådana finns, välj således Sql CE som databas, det innebär att du inte behöver någon installerad databasserver på din dator, Sql CE använder helt enkelt en fil som kommer att sparas i din webbplats filstruktur.

När du får välja Starter kit och Skin föreslår jag att du väljer “Simple Starter kit”, och det Skin som du själv tycker bäst om.

4. Dags för det administrativa gränssnittet i Umbraco

När Umbracos installationsrutin är färdig så är det dags att titta på Umbracos användargränssnitt för första gången.

Lägg märke till att du har en trädvy med en “nod” för varje sida på din Umbracowebbplats. Klicka till att börja med på noden “Sample website” som representerar webbplatsens startsida. Ändra på några texter. När du har ändrat och vill att ändringarna ska synas så ska du klicka på Publicera (Publish). Då kommer din lokala sajt att uppdateras och du kan se webbplatsen med dina ändrade texter:

Det är enkelt att växla fram och tillbaka mellan Umbracos användargränssnitt och din webbplats med hjälp av webbläsarens flikar. Om du tappar bort din Umbraco-flik så kan du alltid öppna den igen genom att öppna adressen http://localhost:nnn/umbraco/ (när nnn är det portnummer som WebMatrix har valt åt dig, du hittar det under Site i WebMatrix).

Du har nu WebMatrix och din webbplats på din egen dator och det finns ingen möjlighet att komma åt den utifrån. Webbplatsens filer finns din mapp “Mina dokument” och undermappen “My Sites”. När du har stängt WebMatrix kan du komma åt din webbplats igen genom att öppna WebMatrix och sedan välja din webbplats under “My Sites”.

5. Ut med webbplatsen på internet

När du har redigerat din webbplats och vill att den ska synas på internet så behöver du hitta ett webbhotell (webbhost).

Du kan göra det med hjälp av en länk i WebMatrix, under Publish – Find Hosting, eller använda ett webbhotell som du känner till sedan tidigare.

Jag testade “Appliedi” när jag skrev den här artikeln. Deras installation var väldigt enkel med stöd för funktionen WebDeploy. Appliedi är dessutom gratis i tre månader (därefter $5 i månaden).

När du har beställt testpaketet ska du få ett epostmeddelande med dina inloggningsuppgifter.

Kopiera dessa uppgifter och klistra in dem i WebMatrix “Publish Settings”

6. Publicera!

När du har lagt in dessa uppgifter så kan du publicera din webbplats, klicka på “Publish”. Det kommer att ta några minuter eftersom en fullständig Umbracoinstallation innehåller ganska många filer. När publiceringen är klar kommer du – och alla andra – att komma åt din sida på Internet!

Att redigera innehållet

Både din lokala installation och den på ditt webbhotell har allting som behövs både för att visa webbplatsen och för att redigera den med Umbracos administrativa gränssnitt. Förutom publiceringsrutinen så finns det ingenting som kopplar ihop din lokala installation med den som finns på Internet. Det innebär att om du ändrar innehåll lokalt så kommer det inte att synas utåt om du inte publicerar om webbplatsen. Men det innebär också att du kan använda din lokala kopia för att testa olika idéer, och sedan lägga in dem på din publika webbplats när du är nöjd med resultatet, helt enkelt genom att jobba i det administrativa gränssnittet där också.

På samma sätt som att din lokala kopia är åtkomlig via localhost://nnn/umbraco/ så kommer du åt din webbplats på internet genom att gå till adressen http://www.mysite.com/umbraco/ . Inloggningsuppgifterna är desamma som du valde när du gjorde umbracoinstallationen.

Lycka till!

Läs mer om Umbraco på http://www.umbraco.org och om du har frågor eller kommentarer så får du gärna ställa dem här. Om det finns intresse så kommer jag återkomma med fler artiklar på svenska om Umbraco.

Jag kan också varmt rekommendera Umbraco-forumet.

2 thoughts on “Från noll till en komplett webbplats med Umbraco CMS på mindre än en timme

  1. Tack! Kan Starter Kits läggas till i efterhand? Jag valde Simple men tycker det är vidrigt med det där gryniga gröngråa….blää. Det blå som du har vill jag ha.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s